Kunstgras toebehoren

Kunstgras of natuurgras in de tuin?
De keuze tussen kunstgras versus natuurgras is niet eenvoudig. In eerste instantie zult u misschien denken dat kunstgras niets voor u is, dat hebben wij vaker gehoord. In principe gaat er niets boven echt gras. Echter een grasveld vergt wel het nodige onderhoud zoals het bemesten, sproeien en maaien. Heeft u hier geen tijd voor of wilt u hier geen tijd voor maken? Dan is echt gras niet de juiste keuze voor u. Over het algemeen wordt over kunstgras altijd gedacht dat het een onnatuurlijke uitstraling heeft en er dus nep uitziet. En tot een aantal jaar geleden was dit ook zo. Maar tegenwoordig is kunstgras nauwelijks te onderscheiden van echt gras.

Voordelen natuurgras
Het allergrootste voordeel van echt gras is die lekkere geur ’s ochtends vroeg als de zon net opkomt en het grasveld nog onder de dauwdruppels zit. Of de lekkere geur van pas gemaaid gras. En voor de echte tuinliefhebbers, diegenen met de groene vingers, is er toch niets leuker dan lekker in de tuin te prullen en te genieten van je natuurlijke gazon? Daarnaast is de aanschafprijs van natuurgras heel laag, voor slechts enkele euro’s per m2 heeft u al mooi gras.

Nadelen natuurgras
Maar ook natuurlijk gras heeft niet alleen maar voordelen. Natuurgras groeit alleen goed wanneer het regelmatig wordt bewaterd. Maar treft u drie weken van hitte en droogte, zal het gras geel worden en verdorren. Aan de andere kant, wanneer het 3 weken regent, groeit het als kool. De door u beoogde ligging van het grasveld is ook bepalend voor de keuze van natuurlijk gras of kunstgras. Wanneer deze ligging niet gunstig is, is het haast onmogelijk om echt gras te laten groeien. Een grasveld op het noorden met de daarbij behorende schaduw zorgt enkel voor de groei van onkruid en mos. Zelfs voor iemand met groene vingers is dit onmogelijk.

Voordelen kunstgras
Het kunstgras van nu is bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Daarnaast is kunstgras stukken onderhoudsvriendelijker dan echt gras. Het is een fabeltje dat kunstgras helemaal geen onderhoud nodig heeft, maar het is wel waar dat het stukken minder is dan echt gras. Kunstgras is natuurlijk de ideale oplossing voor mensen met hooikoorts of een grasallergie en is zo goed als vrij van ongedierte. Kunstgras voor gazons groeit niet, ongeacht wat de weersomstandigheden zijn. Het verdrinkt niet bij hevige regenval en verbrandt niet door de felle zon: uw achtertuin ziet er altijd leuk en netjes uit.

Nadelen kunstgras
Het grootste nadeel wat door veel mensen aangehaald wordt wat betreft kunstgras is de prijs. Kwalitatief kunstgras is namelijk vrij prijzig. Maar dan heb je er ook jarenlang plezier van en geen omkijken meer naar. In verhouding is kunstgras dus duur, maar op lange termijn gezien het geringe onderhoud goedkoper dan natuurgras.

Conclusie
Zowel natuurgras als kunstgras heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Natuurgras moet u echt leuk vinden, en tijd aan willen besteden. Kunstgras is makkelijk en altijd mooi. Weeg de voor u belangrijkste punten en eisen tegen elkaar af, zodat je altijd de juiste onderbouwde keuze maakt.